Du behöver ha med dig skröjade alster (runt 900 grader) och godset får max vara 1,5 cm tjockt så att det inte spricker. Använd vit/ljus chamotterad lera.
Första dagen samlas vi på eftermiddagen och engoberar och glaserar och ställer in alstren i saltugnen.
Vi bränner lite försiktigt en liten "starter-eld" innan läggdags.
Nästa dag eldar vi från morgon till kväll och saltar när vi kommit upp i temperatur. Samtidigt gör vi paket till saggartunnan som vi laddar och eldar på kvällen.
I tunnan bränner vi varsit (minst!) aluminiumfolie inpackat alster. I tunnan kan grejerna vara riktigt stora. (Tunnan har diametern 60 cm)
Tredje dagen är det lilla julafton för då plockar vi ur alster från saggartunnan och så småningom alster från saltugnen. Vi vaxar och putsar på saggargrejerna.
Raku:
I rakuugnen provar vi varsit alster med
Du tar med dig (minst!)
fem glättade och skröjade alster
och
två skröjade alster för vanlig raku med glasyr.
gärna fler, 15-20? vi hinner nog med :)
Använd ljus chamotterad lera.
Lämplig skröjtemperatur är 900 grader.
Ta gärna med dig extra alster. Se till att de är glättade för då kan de användas till alla tekniker med bra resultat. Glättningen gör att det blir en blank yta som är lätt att polera. Vill du ha en rough yta så ska du inte glätta. (Det som glaseras påverkas inte så mycket, det får ju en glasyta.)
Se till att dina alster har max 1,5cm i godstjocklek. Låt de gärna vara i rundad form då det blir mindre spänningar i godset o därmed lättare att lyckas. Stora grejer är svårare att hantera så vi håller oss helst till en maxhöjd runt 30 cm och bredd/djup runt 20 cm.
Copyright ©Karin Meyer